BARNEN I KRAMDALEN

Författare: Andréas & Emelie Sjölander.
Illustratör: Andreas Sjölander

Rek. ålder: 4-9 år

Barnen i Kramdalen kom från ingenstans och gick direkt upp på försäljningslistornas topplatser under hösten 2017. Därefter har det blivit tre efterföljare, och fler är på väg. I Kramdalen får barnen lära sig viktiga saker som rätten till sin egen kropp,  barns olikheter, att utrota mobbning och vilka hemligheter man bör berätta om.
Lekfull inlärning när den är som bäst. Läs, diskutera och ha en kul stund tillsammans! 
Barnen i Kramdalen 1 - om integritet och rätten till sin egen kropp

Vad är integritet? Varför ska man ha det? Följ med barnen Vändela, Snäll-Kjell och Gladrian i jakten på betydelsen av det konstiga ordet integritet, ett äventyr som går genom vackra Kramdalen, Tafsarnas läskiga by och på ett betryggande avstånd från de otäcka nättrollens grotta. Under tiden lär du dig hur du undviker faror och vad du bör göra om någon vill kramas, ta på dig eller få kontakt med dig på nätet. 

Barnen i Kramdalen 2 - om fördomar och barns olikheter

Vändela, Snäll-Kjell och Gladrian ställs den här gången inför svåra utmaningar vid dånande vattenfall, höga murar och mörka gångar tillsammans med tre nya kompisar. Men hur ska det gå - de nya vännerna verkar ju så annorlunda? En sak är i alla fall säker - alla hinder kan bara övervinnas om de samarbetar, visar empati och inte dömer någon på förhand. 

Nollan och nätet, del 6
Barnen i Kramdalen 3 - mot mobbning och utanförskap

Barnen i Kramdalen blir medlemmar i Kompisarmén och bestämmer sig för att utrota all mobbning och utanförskap. Klädda i väniformer och utrustade med snällopeder och kompistoler ger de sig ut på ett hisnande äventyr och bekämpar kungaparet av Kränkrike och kejsaren av Trakasseribien. Till sist besöker de en skola och lär barnen hur man är en bra kompis. 

Barnen i Kramdalen 4 - om bra och dåliga hemligheter

Vilka hemligheter ska man berätta, och vilka kan man hålla för sig själv?

Livsviktig kunskap som barnen får lära sig i det här spännande äventyret, då gänget från Kramdalen tar sig ut på en hisnande resa. Målet är att hitta de berömda Hemlisgrottorna, där de kanske kan få svar på sina frågor.


NOLLAN OCH NÄTET

Författare: Caroline Engvall
Illustratör: Katarina Vintrafors

Rek. ålder: 9-12 år

Nollan och nätet är en mycket populär serie som lär barn att upptäcka faror på nätet. Böckerna är både lärande och spännande och fungerar som verktyg för för vuxna och barn att starta samtal kring livet online.
Nollan 1 - om att skicka bilder

Nollan är nio år och funderar mycket över livet. Hon känner sig lite annorlunda. Men så träffar hon Wilma på nätet. Wilma är allt hon behöver i en kompis. Hon är snäll, rolig och förstår allt – till skillnad från mamma. Allt Nollan vill är att Wilma ska tycka om henne. Så när Wilma frågar om Nollan kan skicka några bilder på sig själv går hon med på det.

Deckarförfattaren Caroline Engvalls barnboksdebut. 

Nollan 2 - elaka kommentarer

Noelia fyller tio år och får en ny telefon. Det är den bästa dagen i hennes liv – tills hon upptäcker att någon skriver elaka kommentarer på hennes kompis musikvideos. 

Noelia blir alldeles kall. Vem är det som gör så – och hur ska Noelia hjälpa sin kompis? 

Nollan 3 - om spel på nätet

Nollan älskar att spela Zombiecraft. Speciellt härligt är det att spela med Alex. Nollan smälter varje gång hon ser honom. Men så börjar det hända obehagliga saker i Zombiecraft och samtidigt förändras Alex. Nollan skulle vilja berätta om allt för sin mamma, men hon är fullt upptagen med Mikko som kommer hem till dem orimligt ofta. Vad ska Nollan göra och vem ska kunna hjälpa Alex?

Nollan 4 - skvaller på nätet

Nollan är på sitt första kollo. Sommaren är het och känslorna för Alex pirrar i magen. När han hittar på ett roligt prank skrattar alla – tills det går över gränsen och inte längre är roligt. Samtidigt sprids ett rykte bland barnen, kan det verkligen vara sant? Vad händer egentligen när skvaller sprids på nätet – och hur ska Nollan hantera kärleken till Alex samtidigt som någonting känns väldigt fel i magen?

Nollan 5 - integritet på nätet 

Det är lov, men Nollan längtar bara efter Alex som har flyttat. När hon ska hälsa på sin pappa som hon inte träffat på länge känns det läskigt. Pappa visar sig vara en mycket coolare person än Nollan tänkt sig - och när hon dessutom får kontakt med sin stora idol på nätet är lyckoruset totalt. Men stjärnan visar sig också vara en annan person, fast på ett helt annat sätt...

Nollan och nätet, del 6
Nollan 6 - challenge på nätet

Noelia ska på simhoppsläger. Där får hon hänga med coola Jempa som föreslår en rolig challenge. Nollan hakar på. Men hetsen går överstyr och helt plötsligt sprider sig ett klipp från omklädningsrummet på nätet. Nollan hamnar i en härva där hon själv har begått ett brott - och fler blir inblandade och sårade. Nu är det upp till Nollans samvete, hur ska hon ta sig ur den besvärliga situationen?Nollan 7 - om jakten på likes

Hela sommaren har Nollans kompisar lagt upp bilder från härliga semesterresor och roliga utflykter och fått massor av likes. Nollan har inte åkt någonstans. Mamma har inget jobb och pengarna måste gå till annat. Men så börjar Nollan själv lägga upp bilder som kompisarna gillar och kommenterar. Det känns jättebra - tills något händer som ska förändra allt.

Nollan 8 - om källkritik

Nollan är glad. Trots sin dyslexi har hon inte bara fått förtroende att skriva i skoltidningen – hon ska också hjälpa mamma att sälja godis på Ödeshults marknad. Men på nätet sprids en nyhet: det säljs giftigt godis på marknaden…

 Den här boken handlar om källkritik och källtillit - och om vad som kan hända när falska nyheter och rykten sprids på nätet.

Nollan 9 - om samtycke

Det är fredag och Nollan ska på skräckmaskerad. Nollan vill inte missa festen för allt i världen - men slits mellan att ställa upp för ensamme Alex som inte är bjuden och att vara med Robin som hon ser upp till. Nollan gör ett val - men på festen händer saker som inte känns bra, varken fysiskt eller bilderna som sprids online. 


NOLLAN JUNIOR

Författare: Caroline Engvall
Illustratör: Katarina Vintrafors

Rek. ålder: 3-6 år

Smarta böcker för de yngsta!. Nollan junior är bokserien som ska rusta de yngsta barnen och lära dem om viktiga gränser. 
Junior 1. Om hemligheter

Det är dags för vila på förskolan men Junior kan inte sova. Allt som går att tänka på är den läskiga monsterfilmen som Kompis visade igår.

Nu gör det ont i magen. Monstret verkar ha flyttat in där. Hur ska Junior få bort det? Kanske om man sätter en massa plåster på det onda

Junior 2. En bok om samtycke

Det enda mormor och mamma tänker på är att ta bilder, men Junior vill ju inte vara med på bild. Junior vill inte heller kramas men det verkar vara svårt att förstå. För alla utom världens bästa Nollan.

Junior 3. En bok om integritet

Det är kalas. Vid fiskdammen blir det plötsligt brottningsmatch – men det känns inte bra när en kompis hand hamnar på Juniors rumpa. Storkusinen Nollan berättar att man alltid får säga STOPP, speciellt när det gäller kroppens privata delarSAGOR OM RIKTIG HISTORIA

Författare & illustratör: Andréas Sjölander

Rek. ålder: 4-9 år (+ snabb inlärning för alla åldrar) 

Bokserien är nästan som en saga i sig. För det som började vid köksbordet (Andréas skrev och ritade historiska sagor för sina egna barn) är idag en dundersuccé med över 100 000 sålda böcker. Gör som många andra - både i hem och skolor.
 Lär er historia på ett sagolikt sätt!
Tuff drottning på 1300-talet

'För länge sedan fanns en supercool drottning som hette Margareta. Retstickan Albrekt kallade henne kung byxlös, men det skulle han få ångra. Margareta låste in honom i finkan och blev sedan drottning i både Sverige, Norge och Danmark. Tre länder på en gång, det gick väl ändå inte? Jodå, inget var omöjligt för tuffingen Margareta. Girl Power!''

Boken har fått högsta betyg av BTJ, Sveriges bibliotekstjänst (5 

Kändiskung på 1500-talet

Det fanns en gång en kille som hette Gustav. En dag, när han var utomlands, kom den danske kungen till Sverige och dummade sig. Då blev Gustav arg. Snabbt som attan drog han hem för att stoppa honom. Hur det gick? Rätt så bra faktiskt.

Boken är den första i serien 'En sagolik historia', som är lättsamt skrivna och handritade med blyerts, tusch och akvarell

Stormaktskung på 1600-talet

Gustav Adolf, vilken kung! Han lyckades med helt otroliga saker - som att göra Sverige till en stormakt till exempel. Men när hans nya coola båt sjönk mitt i Stockholm, eller när han red vilse i dimman - då var det inte lika kul. En superkändis var han i alla fall - Lejonet från Norden.

Boken har fått högsta betyg av BTJ, Sveriges bibliotekstjänst (5 av 5)

Bestämd regent på 1600-talet

Det var en gång en flicka som hette Kristina. När hon bara var sex år gammal blev hon drottning över hela Sverige. Häftigt va? Det tyckte inte hon, i alla fall inte när hon blev vuxen. Då valde hon att ta av sig kronan för alltid och sticka till staden Rom i ett land långt borta. Det var starten på ett liv som inte riktigt blev så enkelt som hon tänkt sig.

Krigarkung på 1700-talet

På 1700-talet, långt innan det fanns bilar, TV-apparater och telefoner, fanns en kung som hette Kalle. Kalle reste väldigt mycket. Inte för att sola och bada och spela tennis, nä sånt sysslade han inte med. Han åkte runt i världen för att läxa upp andra länder som ville bråka med Sverige. Hur det gick? Nja, inte så värst bra. Men vilka äventyr han fick vara med om.

Teaterkung på 1700-talet

Det var en gång en kung som älskade teater. Men folket älskade inte sin kung. Därför bestämde han sig för att bli hjälte och rädda sitt folk från dumma fiender. Men hur blir man hjälte om det inte finns några fiender? Inga problem, om man är grym på teater...


Stockholm 770 år i rekordfart
Rek.ålder: Från 7 år 

Lär dig Stockholms 770-åriga historia på ett snabbt och underhållande sätt. Från Birger Jarls dagar till nutidens moderna storstad. Lättsamt och lärande för alla mellan 6-115 år.

Andréas Sjölander har förvandlat de tjocka historieböckerna för vuxna till en rolig och enkel bok för barn, som sammanfattar hela historien på kortast möjliga tid

Göteborg 400 år  i rekordfart
Rek.ålder: Från 7 år

Länge leve Göteborg! Lär dig stadens historia på ett snabbt och underhållande sätt. Läs om hur staden byggdes, vilka personer och händelser som gjort staden känd, hur liten, stor och viktig Göteborg varit och vilka med- och motgångar som kantat historien.

Boken passar alla mellan 6-116 år, under godnattsagan, sagostunden eller som lättsam undervisning i skolan. Kul läsning även för vuxna som snabbt vill få koll på Göteborgs historia.

Modiga tjejen Jeanne d´Arc

En hyllad bok om en fantastisk tjej, Jeanne d´Arc, bondflickan som lyckades med otroliga bedrifter på 1400-talet och idag är Frankrikes nationalhelgon. Andréas skriver och illustrerar på ett mycket lättsamt sätt så att både barn och vuxen både roas och blir allmänbildad.

Boken har fått högsta betyg av BTJ, Sveriges bibliotekstjänst (5 av 5)

Historisk saga om Kalmar FF

Följ med på en rekordsnabb och underhållande resa genom Kalmar FF:s sagolika historia. Eller vad sägs om 110 år på tio minuter – från tiden då föreningen bara ägde en enda fotboll och fram till idag, då man både har SM-guld och en ny fin arena. Boken är också en hyllning till de rödvita hjältar som gjorde det möjligt. Kul läsning för alla barn mellan 6-116 år.

Boken är skriven och illustrerad av Andreas Sjölander.

Läs mer i Kalmar FF-shopen


GÖTEBORG FYLLER 400 ÅR

Sveriges framsida firar 400 år och vad passar inte bättre än en splitterny saga om staden!
Missa inte nyheten 'Alla tiders Göteborg' som lär dig stadens historia på ett lekfullt sätt. Allmänbildning har aldrig varit roligare (eller lättare). 

Om boken

 I denna bok lär du dig från att Göteborg byggdes, till vad staden växt fram till och är idag. Via sjukdomar, danskar som kommer, farrigdom och elände. Du lär dig också hur barnen i Göteborg har haft det förr i tiden, och det var inte alltid kul (föräldralösa barn såldes t ex på auktion..). 

Om författaren

Andréas Sjölander är författare och illustratör till boken 'Alla tiders Göteborg'. Som historiefantast var det lika delar av glädje och utmaning att färdigställa boken. ''Staden har så mycket spännande som hänt under dess 400 år, och att koka ner det till en lekfull saga har varit kämpigt, men otroligt kul!'' säger Andréas om sin nya succé, som adderas till samlingen om svensk historia. 

Tips till skolor 

  • Boka författarbesök via författarcentrum.se

  • Printa ut gratis pysselbok till boken (klicka på gratismaterial i översta menyn). 

  • Beställ klassuppsättning och slå ihop läsning, allmänbildning och firande av 400-årskalas!