Emelie & Andréas Sjölander

BARNEN I KRAMDALEN

"Äntligen en bok som på ett enkelt och pedagogiskt lär barn om integritet." Så lät en av de första recensionerna när första boken om Barnen i Kramdalen släpptes 2017. Därefter har det blivit två böcker till, och en mängd liknande recensioner. Andréas och Emelie fick idén till boken efter att ha läst att minst tre barn i varje klass utnyttjas sexuellt någon gång under sin uppväxt. Manuset bollades med en barnpsykolog, en kurator, skolpersonal och flera vuxna som själva blivit utsatta som barn. Andréas illustrerade boken.

Barnen i Kramdalen har toppat Adlibris topplista alla kategorier och är en mycket populär bokserie i såväl hem som skola. Bok nummer två handlar om barns olikheter och bok 3 om mobbning och utanförskap. Flera uppföljare är planerade.

Emelie och Andréas träffades 2007 när de båda jobbade på Vings huvudkontor i Stockholm. 2012 flyttade de till Kalmar och idag har de två barn, Lovis och Ludvig.

Caroline Engvall 

NOLLAN OCH NÄTET 

Caroline är deckarproffset som aktivt arbetar mot sexuella övergrepp på barn. Hon säljer inte bara hundratusentals böcker i ämnet, hon är också en flitig och populär föreläsare och utbildare. Caroline är ofta gäst i olika TV-soffor och har även anlitats av kungafamiljen.

Tillsammans med Boksmart och illustratören Katarina Vintrafors skapar hon barnboksserien om Nollan - en ung tjej och hennes liv irl och online. Böckerna lär både barn och vuxna om faror på nätet och hur man kan undvika dem.

Caroline har en bakgrund som journalist och har bland annat varit chefredaktör för ungdomstidningen Frida.

Andréas Sjölander

SAGOR OM SVENSK HISTORIA

En kall aprilnatt 2016 väcktes en idé hemma hos paret Sjölander. Tänk om man kunde göra sagor med inbyggd kunskap - humoristiska och kortfattade - så att både barn och vuxna kunde lära under godnattsagan. En bra saga minns man ju ofta hela livet. Andréas, som är både skribent och illustratör, satte omedelbart igång med sagor om Gustav Vasa, drottning Margareta och Gustav III. Manus stöttes och blöttes med barnen Ludvig och Lovis, då 3 och 5 år gamla. Succén var omedelbar och över 200 böcker såldes redan första kvällen! Idag finns åtta sagor och tre av dem har fått maxbetyget 5 av BTJ (Sveriges bibliotek). Böckerna finns på många av Sveriges slott och museum, liksom på Barnsmart, Adlibris och Bokus, och har fram till årsskiftet 21-22 sålts i närmare 100 000 ex.

Andréas har arbetat som copywriter (reklamskribent) i många år och har gått både reklamskola och konstskola. Sedan 2017 jobbar han heltid som författare och illustratör.

Sanna Bråding

LÄR DIG LEVA VEGANSKT

Sanna Bråding är skådespelaren, programledaren och influencern som nu också kan titulera sig barnboksförfattare. Tillsammans med Boksmart och illustratören Karin Boström har de skapat en inspirerande bok om vegansk livsstil, om hur man kan leva med mindre påverkan på djur och natur.

'Söderkisarna lär barn att leva veganskt - för djurens skull' är titeln på första boken. Bok två och tre kommer att ha liknande titlar, men då för klimatets och planetens skull.

Flamman & Lågan

Brandmännen som lär barn om
brandsäkerhet och första hjälpen.

Lotta Lundh

Författaren som förklarar utbrändhet
för de minsta på ett lättsamt sätt.

Katarina Vintrafors

Stjärnan som illustrerar Caroline
Engvalls populära Nollan-böcker.